Welke wijn bij pasta?

Welke wijn bij pasta?

Het hangt af van de saus die je gebruikt. Bij pasta met tomatensaus past een lichte rode wijn, zoals een Chianti of Barbera. Voor romige sauzen kun je beter kiezen voor een volle witte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier. Voor pasta met vis is Pinot Grigio of Sauvignon Blanc geschikt, terwijl bij vleesgerechten Barolo of Amarone aan te raden zijn. Over het algemeen geldt dat de wijn moet passen bij de smaken in het gerecht en dat persoonlijke voorkeuren ook meespelen. Experimenteer dus gerust!

Italië staat bekend om zijn heerlijke pasta gerechten en wijnen. Het is dan ook niet verrassend dat deze twee culinaire hoogstandjes vaak gecombineerd worden om de smaakpapillen te verwennen. In dit artikel zullen we vijf van de lekkerste pasta gerechten bespreken en welke wijn er het best bij past.

5 pasta gerechten die perfect bij een van onze wijnen passen

Bij Wijnhuis.nl hebben we een ruim aanbod aan horeca wijnen die perfect passen bij verschillende soorten gerechten. Maar welke wijn past nu het beste bij een heerlijk pasta gerecht? Om je op weg te helpen hebben we een selectie gemaakt van onze favoriete wijnen die perfect samengaan met een smaakvolle pasta.

1. Spaghetti Carbonara

Een klassieker onder de pasta gerechten, spaghetti carbonara is een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat perfect past bij een lichtere witte wijn. De romige saus van eieren, kaas en spek vraagt om een wijn die niet te zwaar op de maag ligt. Een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc zijn goede opties.

2. Linguine Vongole

Een ander klassiek Italiaans gerecht, linguine vongole bevat verse venusschelpen in een knoflook-witte wijnsaus met linguine-pasta. Deze zeevruchtenpasta heeft een lichte en frisse smaak die perfect past bij een droge witte wijn zoals Vermentino of Soave.

3. Penne Arrabbiata

Penne arrabbiata is een pittige tomatensaus met knoflook en chili peper die goed samengaat met stevigere rode wijnen zoals Chianti of Sangiovese. De hitte van de saus wordt verzacht door de tannines in deze wijnen, waardoor het een ideale combinatie is voor wie houdt van spicy eten.

4. Tagliatelle al Ragu

Deze rijke bolognesesaus wordt geserveerd met tagliatelle-pasta en vraagt om een volle rode wijn. Een Barbera of Barolo past perfect bij de zoete tomaten en hartige vlees-smaak van de saus.

5. Spaghetti alle Vongole Veraci

Spaghetti alle vongole veraci is een variant op linguine vongole, maar met kleine venusschelpjes in plaats van grote. Deze lichtere schaal- en schelpdierenpasta gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of Greco di Tufo.

Welke wijn u ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat het doel is om de smaken te complementeren en niet te overheersen. Een goede regel is om witte wijnen te combineren met lichtere pasta's en rode wijnen met stevigere sauzen. Door deze combinaties te proberen, kunt u zeker genieten van een heerlijke maaltijd waarbij de wijn perfect past bij uw pasta gerecht.

Tot slot willen we benadrukken dat het belangrijkste aspect van eten en drinken is om ervan te genieten! Probeer verschillende combinaties uit en vindt wat voor u werkt - er zijn geen strikte regels als het gaat om smaak! Maar hopelijk hebben we u kunnen inspireren om nieuwe combinaties uit te proberen die uw smaakpapillen zullen verrassen.

Ciao ciao..

Buon appetito