De perfecte temperatuur: het geheim achter de smaak van wijn

De perfecte temperatuur: het geheim achter de smaak van wijn

Juiste servertemperatuur wijn

Als je een prachtige fles wijn hebt gekocht of cadeau hebt gekregen wil je die natuurlijk op de juiste temperatuur serveren. De juiste servertemperatuur hangt af van welke wijn je gaat schenken. Helaas wordt witte wijn vaak te koud en rode wijn meestal te warm geserveerd. Zonde! Want de juiste serveertemperatuur van je wijn draagt bij aan hoe goed je de wijn ruikt en proeft. We zetten de beste serveertemperatuur per wijn voor je op een rijtje.

Temperatuur rode wijn

De juiste serveertemperatuur van rode wijn hangt mede af van welke rode wijn je serveert. Jonge wijnen vragen om een andere temperatuur dan rode wijn die vol en krachtig is. Stelregel voor iedere rode wijn is dat je die beter iets kouder, dan te warm kunt serveren. Rode wijn warmt op in het glas en door de omgeving waar die in geschonken wordt.

Dus als je je rode wijn al te warm serveert beïnvloedt die verdere opwarming de smaak van de rode wijn in negatieve zin. Zonde van de aroma’s en smaak van je glas rode wijn.

Ideale serveertemperatuur rode wijn

  • Jonge en fruitige rode wijnen serveer je idealiter tussen de 10 en 12 graden
  • Rijpere en vollere rode wijnen serveer je idealiter tussen de 14 en 16 graden

Drinktemperatuur witte wijn

Vaak wordt witte wijn in de koelkast bewaard. Te koud geschonken witte wijnen verhullen helaas alle smaak en aroma. Voor de witte wijnen van Wijnhuis.nl adviseren wij dan ook om de schenktemperatuur van je witte wijn aan te passen aan de witte wijn die je hebt gekocht of cadeau hebt gekregen. Zo komen de complexe smaken en geuren van de witte wijnen beter tot hun recht.

De beste drinktemperatuur witte wijn

  • Witte wijnen zoals Sauvignon en Riesling serveer je tussen de 8 – 10 graden
  • Witte wijnen zoals Chablis, Chardonnay en Viognier zijn het lekkerst tussen de 10 – 12 graden

Hoe koud drink je rosé

Omdat rosé veelal in de zomer wordt gedronken wordt rosé wijn vaker kouder gedronken dan andere wijnen. Rosé warmt tenslotte door de zon al snel weer op. Koel je rosé een aantal uren voorafgaand aan het schenkmoment.

Gekoelde rosé is heerlijk, maar te koude rosé voegt niets toe aan de aroma’s en smaken van je lekkere glas rosé.

  • Ideale temperatuur rosé is 6 – 8 graden

Schenk champagne en prosecco op de juiste temperatuur

Als je een prachtige fles mousserende wijn, zoals champagne en prosecco, cadeau hebt gedaan of gekregen dan wil je natuurlijk dat die op de juiste temperatuur wordt geschonken. Net als bij rosé wijn geldt ook voor champagne en prosecco dat mousserende wijnen lekker gekoeld geschonken mogen worden.

Staat de mousserende wijn al even in de koelkast dan is het slim om die even een half uurtje op temperatuur te laten komen. Koel je de champagne of prosecco niet te lang van tevoren – maximaal 3 uur koelen is genoeg – dan kun je de fles meteen openen en is hij direct op de juiste temperatuur.

  • Beste temperatuur voor champagne en prosecco is 6 – 8 graden.

Ideale schenktemperaturen wijn

In één handig overzicht alle wijnen en de ideale temperatuur om te schenken

Soort wijn

Schenktemperatuur

Witte wijn zoals Sauvignon en Riesling

8 – 10 graden

Witte wijn zoals Chablis en Chardonnay

10 – 12 graden

Rosé wijnen

6 – 8 graden

Mousserende wijn zoals Champagne en Prosecco

6 – 8 graden

Rode wijn, licht en jong

10 – 12 graden

Rode wijn, vol en krachtig

14 – 16 graden

Bewaren van wijn op constante temperatuur

Als je wijn wilt bewaren doe je dat liefst op een gelijkmatige temperatuur. In huis kan per kamer de temperatuur verschillen, wat invloed heeft op de kwaliteit van je wijn. Met een klimaatkast weet je zeker dat je wijn altijd op een constante temperatuur wordt bewaard. Je stelt de temperatuur van de klimaatkast in op de perfecte temperatuur van de wijn die je wilt bewaren.

Klimaatkast wijn bewaren

Zo is iedere fles wijn uit je wijnklimaatkast meteen op de juiste serveertemperatuur en kan die direct geschonken worden. Daarnaast is een gelijkmatige temperatuur waar je wijn in je klimaatkast op bewaart van invloed op hoe lang je je wijnen kunt bewaren. Als je een mooie collectie wijnen hebt die nog wel even kunnen liggen is het de investering zeker waard.